Showing posts with label Gk quiz questions related to Supreme Court of India. Show all posts
Showing posts with label Gk quiz questions related to Supreme Court of India. Show all posts

Tuesday, 12 November 2013

Gk quiz questions related to Supreme Court of India


1. In which year Supreme Court of India came in to force ?
Answer: 1950 January 28 

2. Who is the first chief Justice of India ?
Answer: Harilal J Kania 

3. Who is the 39th Chief Justice of India ?
Answer: Altamas Kabir (Incumbent) 

4. Which article in Indian Constitution gives the power of Writ jurisdiction to Supreme court ? 
Answer: Article 32 

5. Who appoints the judges of supreme court ?
Answer: President 

6. What is the monthly salary of chief Justice of Supreme court ?
Answer: 1 lakh 

7. What is the monthly salary of judge of Supreme court ?
Answer: 90,000 

8. Who is the present (40th) Chief Justice of India ?
answer: P. Sathasivam 

9. Who is the first female supreme court chief justice ?
answer: No female CJI yet 

10. Who is the first female judge of supreme court ?
Answer: Fathima Beevi